Spelregels

De NAC Street League is méér dan alleen voetbal! Scholen worden niet alleen beoordeeld op hun spel, maar ook op sportiviteit en respect.

Algemeen

• Een team van de NAC Street League bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 leerlingen van een school.
  • Het aantal spelers dat voetbalt is per trapveldje verschillend en wordt voorafgaand aan de wedstrijd bekend gemaakt door de scheidsrechter.
  • Kleding van de NAC Street League wordt beschikbaar gesteld aan de deelnemende school. De school is zelf verantwoordelijk voor het wassen en onderhouden van de kleding.
  • De wedstrijden worden gespeeld op gras, kunstgras of straatstenen. Er wordt gespeeld op sportschoenen of kunstgrasschoenen. Voetbalschoenen zijn nooit toegestaan, ook niet op natuurgras.

Uitrusting

• Alle spelers van één team spelen in hetzelfde tenue (shirt, broek en sokken).
  • Het dragen van sierraden is verboden.
  • Het dragen van een lange broek is toegestaan, mits de korte broek daaroverheen is aangetrokken.
  • Er wordt gespeeld op sportschoenen of kunstgrasschoenen. Voetbalschoenen zijn nooit toegestaan, ook niet op natuurgras.

Speeltijd

De speeltijd bedraagt voor de middelbare scholen 2 x 25 minuten en voor de basisscholen 2 x 20 minuten, met 5 minuten rustpauze. Na de rust wordt gewisseld van speelhelft.

• De aftrap wordt genomen vanuit het middelpunt.
  • De aftrap is een indirecte vrije trap en mag niet in één keer in het doel worden gespeeld.
  • Bij de aftrap staan alle spelers op eigen helft.
  • Het bezoekende team trapt de wedstrijd af.

Doelpunt

Een doelpunt wordt toegekend wanneer de bal volledig over de doellijn is gegaan. Na een doelpunt moeten alle spelers zich weer op eigen speelhelft begeven, voordat de bal terug in het spel wordt gebracht. Het is niet toegestaan om vanaf eigen helft te scoren.

Strafschop

Een strafschop wordt genomen op 8 meter van de doellijn. Bij een door de keeper gestopte strafschop wordt het spel hervat met een doelworp door de keeper. Er kan dus nooit in tweede instantie gescoord worden. Gaat de bal via de keeper over de achterlijn, dan krijgt de tegenpartij een corner toegekend.

Overtredingen / strafmaatregelen

• Ruw spel is verboden. Van achteren aanvallen is verboden. Slidings of glijdend de bal spelen is verboden en wordt direct bestraft met een gele kaart en uitsluiting van de speler voor twee minuten.
  • Een speler die tijdens de wedstrijd een tweede gele kaart, krijgt automatisch een rode kaart.
  • Een speler die een rode kaart krijgt, wordt definitief uitgesloten voor de wedstrijd en men mag geen vervanger voor hem opstellen. De speler is minimaal één en maximaal drie wedstrijden geschorst, afhankelijk van de oorzaak van de rode kaart.

Terugspeelbal

Een bal die bewust met de voet wordt teruggespeeld naar de keeper mag NIET worden opgepakt. Een terugspeelbal met het hoofd mag wel door de keeper worden opgepakt. Bij overtreding wordt een indirecte vrije trap toegekend.

Spelhervatting na de uitbal = indribbelen

Als de bal over de zijlijn is of over het hek dan wordt de bal door een speler in het veld gedribbeld, hierbij mag de speler niet meteen scoren, maar moet er minimaal één keer zijn overgespeeld.

Wisselen

Er kan doorlopend gewisseld worden. De inkomende speler wacht met het betreden van het veld tot de uitkomende speler het veld heeft verlaten.

Absentie

Bij het niet verschijnen van een team, heeft het afwezige team met 10-0 verloren. Een team is officieel afwezig indien er op het tijdstip van de aftrap minder dan vijf spelers (inclusief keeper) aanwezig zijn. Het afwezige team ontvangt tevens het maximale aantal minpunten. Het team dat wel aanwezig is, ontvangt het maximaal aantal bonuspunten.

Afgelastingen

• Een wedstrijd wordt alleen bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden afgelast.
  • Wanneer een scheidsrechter een wedstrijd moet staken wegens onsportief gedrag, ontvangt het andere team de plus-5-regeling. Dit houdt in dat het scoreverloop naar 5, 10 of maximaal 15 doelpunten wordt afgerond.
  • Wanneer een scheidsrechter vanwege onvoorziene omstandigheden gedwongen wordt de wedstrijd te staken, zal de wedstrijd op een later moment uitgespeeld worden of geheel opnieuw worden gespeeld.

NOAD-puntensysteem

Naast het winnen van wedstrijden kunnen de teams punten verdienen via het NOAD-puntensysteem.

Puntentelling | Wedstrijdformulier

Wedstrijdverslagen

Naast de competitiepunten en de NOAD-bonuspunten zijn er nóg meer punten te winnen. Namelijk door middel van een wedstrijdverslag. Na elke speelronde levert elk team een wedstrijdverslag in, waarvoor 1 competitiepunt wordt toegekend. Teams kunnen hier bijvoorbeeld ook foto's aan toevoegen. Het leukste, origineelste en mooiste wedstrijdverslag van de speelronde wordt beoordeeld met maar liefst 3 competitiepunten.

De teamverslagen zijn in te leveren via de mail: ikleinjan@nac.nl

Download hier de huidige stand van de wedstrijdverslagen.

* Alleen bij velden zonder hekken

• Een corner wordt toegekend in het voordeel van een aanvaller, wanneer de bal de achterlijn volledig heeft overschreden en het laatst werd aangeraakt door een verdediger. Corners worden niet genomen, maar na 'de derde toegekende corner' wordt aan het desbetreffende team een strafschop toegekend.
  • Een doelworp wordt toegekend wanneer de bal de achterlijn volledig heeft overschreden. De tegenstander moet minimaal 3 meter afstand houden. De bal moet worden ingerold door de keeper en mag niet gegooid of geschoten worden. De bal mag niet direct op de helft van de tegenstander gerold worden.